Opstellingen

Iedereen wordt beïnvloed door sociale systemen waar je deel van uitmaakt. Je familie is bijvoorbeeld een systeem, maar ook een team op je werk of je vriendenkring. Al deze systemen hebben hun eigen “regels en wetten”, soms expliciet, maar veelal impliciet. Bewust en onbewust zijn we loyaal aan deze systemen. Zo houden we patronen in stand die mogelijk niet meer dienen.

Een opstelling (visualisatie) laat je razendsnel zien wat er op een dieper niveau gebeurt in jouw systeem. We maken alles inzichtelijk en gaan opzoek naar een oplossing. Aan het eind van de opstelling heb je jezelf of je team bevrijdt van de onbewuste verstrikkingen. Blokkades heffen op en de energie gaat weer stromen.

Alles wat je niet oplost geef je door!

Familieopstelling

In je systeem van herkomst, je familiesysteem, heeft iedereen zijn of haar eigen plek. Je tijdstip van geboorte bepaalt de plek en rol die je inneemt in je familiesysteem. Als je op je eigen plek staat, dan sta je krachtig in het leven en is er veel flow. Sta je niet op je eigen plek, dan heb je mogelijk het gevoel dat je wordt geleefd en ervaar je veel herhalende patronen. Een aantal voorbeelden van patronen die terug te leiden zijn naar je systeem van herkomst (je familie):

 • Je voelt je snel verantwoordelijk;
 • Je zorgt veel voor anderen en je vergeet regelmatig jezelf;
 • Je wilt je continu bewijzen;
 • Je vindt het lastig om je gevoelens te uiten of je grenzen aan te geven;
 • Je ervaart relatieproblemen (bijv: bindingsangst of verlatingsangst);
 • Je vindt het moeilijk om keuzes te maken;
 • Je ervaart terugkerende gevoelens van angst, boosheid, verdriet, schuld of depressie;
 • Je ervaart lichamelijke klachten zonder duidelijke aanwijsbare oorzaak;
 • Je ervaart succes- of faalangst;
 • Je probeert dingen te bereiken, maar het lukt op de een of andere manier steeds niet.

Herken je jezelf in 1 of meerdere punten? Of loop je al een tijd tegen een probleem aan, maar lukt het je op de een of andere manier niet om dit veranderen? Dan is een opstelling écht iets voor jou!

“Als je de stenen op je weg niet opruimt, dan struikelen je kinderen erover.”

Wanneer ga je van je plek in het familiesysteem?

Elk persoon en elk systeem heeft een bepaald lot (lessen die je mag leren). Kijk je je lot (je lessen) aan en neem je er verantwoordelijkheid voor, dan blijf je op je plek en blijven jouw lessen bij jou. Ga je jouw lot/lessen niet (helemaal) aan? Dan zijn kinderen uit liefde geneigd om dit voor jou aan te kijken. Het kind neemt dan de plek van een van de ouders in en gaat weg van zijn of haar eigen plek. Het kind draagt dan iets wat niet van hem of haar is. Wordt dit niet opgelost dan wordt dit keer op keer doorgegeven in het familiesysteem. Net zo lang….tot iemand wel zijn of haar eigen plek in neemt.

Twee andere voorbeelden waarbij je van je plek gaat: 1) als je een oordeel hebt over iemand in het systeem. 2) als je je onbewust met iets of iemand in het systeem identificeert (bijv. met een ziekte of met iemand die wordt buitengesloten). In beide gevallen ga je uit verbinding met jezelf, anderen en de kracht van het systeem.

Hoe ga je weer op je eigen plek staan /doorbreek je herhalende patronen?

Met een opstelling wordt razendsnel zichtbaar wat er op een dieper niveau gebeurt (wie staat waar en welke onbewuste verstrikkingen zijn er op de onderstroom). Door iedereen zijn of haar eigen plek te geven, alles los te laten wat niet van jou is en hetgeen aan te kijken wat wel van jou is, zeg je ja tegen alles wat is. Je accepteert je lot en de lessen die daarbij horen. Aan het eind van de opstelling sta je op je eigen plek en ervaar je hoe dat is. Je zult zien dat dit veel opluchting en vrijheid geeft. Blokkades heffen op en je energie gaat weer stromen.

Resultaten van een opstelling:

 • Je krijg inzicht in jouw patronen;
 • Je leert wat jouw verhoudingen zijn tot anderen en waarom;
 • Je leert weer meer keuzemogelijkheden te ervaren en te creëren;
 • Je neemt (weer) je eigen plek in (hierdoor sta je weer in je kracht en gaat alles in jouw leven weer stromen);
 • Je voelt je weer vrije en gelukkiger;
 • Je groeit in je persoonlijke ontwikkeling.

Wordt een nog mooiere versie van jezelf door op je plek te gaan staat in het familiesysteem!

Zo hebben anderen het ervaren:

Recensie opstelling

“Begin dit jaar zijn wij een traject gestart bij Karlijn omdat onze dochter enorm vastliep met haar emoties en daardoor zichzelf steeds meer ging afzonderen maar ook binnen het gezin …..zelf denk je dat het pubertijd is maar onbewust voelde het niet goed aan. Door de sessies met Karlijn kwam er steeds meer beweging in…ze kreeg steeds weer een soort van spiegel voorgelegd en als moeder bleef ik via de zijlijn de progressie volgen. Er waren ook momenten dat of mijn man of ik erin werden betrokken maar het doel was onze dochter weer zorgeloos en vol in het leven te laten staan.

Er zijn stukjes rouwverwerking, mindset en het leren ombuigen van negativiteit besproken en onze dochter heeft Karlijn als zeer warm persoon ervaren en ze voelde zich gelijk op haar gemak.

Als laatste werd er een familieopstelling gedaan en wij zijn zo onder de indruk wat er aan diepere onbewuste problematiek waren en dit heeft ons zoveel gebracht. en met alle hulp, adviezen en een luisterend oor willen we Karlijn bedanken voor wat ze ons gebracht heeft. Ze heeft ons weer een gezin laten worden die wij onbewust aan het kwijt raken waren en als er weer een struggle in ons leven komt waar wij niet uitkomen dan weten wij bij wie wij kunnen aankloppen.”

“Karlijn doet in 1 individuele sessie, wat mijzelf in 2 jaar ‘ziek’ thuis zitten, geestelijk leeg, door alles wat er is gebeurd in het verleden zelf niet lukte!! Ze helpt me mijn ‘aan’ knop terug te vinden, en hierdoor mezelf weer ‘aan’ te zetten. Ik krijg inzicht in de weerstand die ik altijd had tegen mijn ‘oude’ ik, mijn ‘oude’ werk en patronen . Tevens wat ik echt vanuit mijn hart graag wil doen, en hoe ik hier invulling aan wil geven in mijn leven. En dat door dit inzicht, alles wat ik zocht er eigenlijk met een gouden lintje eromheen, er al altijd al was. Ik mag het alleen nog even uitpakken. 🙏 en daar ben ik door Karlijn met liefde aan begonnen 🧡”

Recensie opstelling

“Sinds ik mijn doel heb gesteld op 10 scholen per week benaderen, voor mijn gratis workshop stress verlagen werd ik elke dag wakker met een gigantische druk op mijn schouders, zelfs in het weekend! Gelukkig heb ik die druk vrijdagavond samen met Karlijn Bruns helemaal weggevaagd met een familieopstelling. Er werd inzichtelijk dat ik allerlei druk vanuit eerdere generaties mee heb gedragen en nu is die volledig weg 😊 Ik heb van mijn levensdagen nog nooit zo’n relaxt weekend gehad, ondanks drukte in mijn hoofd en planning! Dank je wel Karlijn.”

“Ik ben bij Karlijn geweest voor een familieopstelling. Ik wist niet wat ik ervan moest verwachten, maar Karlijn stelde me erg op mijn gemak. Tijdens het gesprek kwam er naar voren dat ik nogal somber was als ik niet in mijn eigen kracht stond. Tijdens de opstelling bleek waar dat gevoel vandaan kwam en ik heb het geheeld. Aan het eind van de sessie voelde ik me erg krachtig en vol energie. En nog steeds ben ik het sombere gevoel kwijt. Heel erg bedankt Karlijn!”

Hetgeen wat je afwijst van je familie, programmeer je bij jezelf door onbewuste loyaliteit!

Wil je hier meer over weten? Of wil je dit doorbreken?

Opstellingen particulier

Bij Karlijn Bruns Coaching kan je op 2 manieren een opstelling laten doen:

 • Met levende representanten/personen tijdens een workshop familieopstelling (neem contact met mij op als je wilt weten wanneer de eerst volgende workshop is of hou de “event” pagina in de gaten);
 • Met houten poppetjes tijdens een 1 op 1 sessie. Je hebt keuze uit:
 1. Een losse sessie;
 2. Een holistisch coachingstraject.

In de holistische coachingstrajecten van Karlijn Bruns Coaching zijn verschillende therapie- en coachingsvormen verwerkt (EFT, opstellingen, hypnose, regressie, meditatie, spiritualiteit etc), zodat je patronen op alle lagen worden ontworteld (fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel). Ook ben ik regelmatig actief bij teams en bedrijven, zie organisatieopstellingen.

“Pain travels through families until someone is ready to feel it”

– Stephi Wagner

Organisatieopstelling

Loopt jouw organisatie al een tijdje tegen bepaalde problemen aan, maar lukt het niet om dit te veranderen? Of blijft een probleem steeds terugkomen? Dan is het misschien wel tijd om het probleem op een andere manier te bekijken.

Een organisatie, team of afdeling vormt een systeem. Elk systeem heeft een geschiedenis (met personen en gebeurtenissen) en dit is opgeslagen in het systeem. Bewust en onbewust zijn we loyaal aan het systeem en dit zorgt ervoor dat we patronen/verborgen dynamieken in stand houden die mogelijk niet meer dienen. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in:

 • Geen vertrouwen in de organisatie of het management;
 • Geen alignement;
 • Producten of diensten die niet (goed) verkopen;
 • Medewerkers die geen verantwoordelijkheid nemen;
 • Of een samenwerking die niet effectief verloopt.

Een organisatieopstelling geeft je razendsnel inzicht in wat er werkelijk speelt door de onderstroom zichtbaar te maken. Wat gebeurt er op een dieper niveau? Hoe liggen bijvoorbeeld de onderlinge verhoudingen tussen afdelingen en managementleden? Heeft iedereen in de organisatie de juiste plek om goed te kunnen functioneren? En in welke verhouding staan de producten en diensten ten opzichte van de visie van de organisatie?

Wil jij een organisatieopstelling laten doen? Of wil je meer informatie? Neem dan contact met mij op.